Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κριτήρια αξιολόγησης παιδικού βιβλίου

Ποια είναι τα κριτήρια που αξιολογούν ένα βιβλίο για παιδιά και το κρίνουν κατάλληλο να μπει μέσα σε μια σχολική τάξη;
Σύμφωνα με την Αγγελοπούλου( 1997), τα κριτήρια αυτά είναι το περιεχόμενο και η λογοτεχνική του αξία, η εικονογράφηση και η εν γένει εμφάνισή του. Στην ηλικία που το παιδί δημιουργεί τα πρότυπά του, τα βιβλία του πρέπει να του μιλήσουν για τις ανθρώπινες αξίες, για την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία, τον ηρωισμό, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό στον άνθρωπο.
Η Κανατσούλη (2005), αναφέρει ότι δεν έχει σημασία που ο αναγνώστης είναι μικρός ηλικιακά και κατά συνέπεια ανώριμος. Τα ιδεολογικά μηνύματα εγγράφονται με κάποιο τρόπο στο μικρό παιδί και μακροπρόθεσμα ενδέχεται να το επηρεάσουν.
Το περιεχόμενο πρέπει να είναι ανάλογο με τις πνευματικές ικανότητες του παιδιού και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του, να είναι καλογραμμένο, απλό και κατανοητό με στρωτή γλώσσα και ξεκάθαρες φράσεις (Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο, 2001).
Ό,τι θέλει να πει πρέπει να το λέει με κέφι και  χιούμορ χωρίς διδακτισμό, εισάγοντας αβίαστα τον αναγνώστη στο σωστό χειρισμό της γλώσσας.
Για να είναι το κείμενο εύληπτο και κατανοητό, πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία ανάμεσα στο γνωστό και στο καινούριο. Όταν είναι πολλές οι λέξεις που δεν καταλαβαίνει το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του και εγκαταλείπει το διάβασμα.
Η προσεγμένη, καλλιτεχνική και σε αρμονική σχέση με το πνεύμα του βιβλίου εικονογράφηση είναι ένα στοιχείο που επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή ενός βιβλίου. Η καλή εικονογράφηση αναπτύσσει αισθητικά το παιδί και προκαλεί ενδιαφέρον για διάβασμα. (Αγγελοπούλου, 1997)
Η Γκουργκούτα (2003), γράφει: Τα χρώματα της εικόνας και τα θέματα που απεικονίζονται θεωρούνται οι «πρώτες σειρήνες» για να ξεκινήσει η μαγική στιγμή του πρώτου αγγίγματος του βιβλίου.
          Τέλος μεγάλη σημασία έχουν η όμορφη σελιδοποίηση, η σωστή εκτύπωση, το ωραίο εξώφυλλο, το καλαίσθητο δέσιμο, η ποιότητα του χαρτιού και γενικά η όλη παρουσίαση του βιβλίου που πρέπει να είναι ελκυστική και να συντελεί στην αισθητική καλλιέργεια.
 Ευαγγελία Ρέππα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου